Alcohol

Wat is alcohol?
Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Gist is een micro-organisme dat suikers in vruchtensap verandert in alcohol en koolzuurgas. Door gisting kan een alcoholpercentage van maximaal 15% ontstaan. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door destilleren (verhitten en afkoelen) worden hogere alcoholpercentages bereikt. Dit noemen we sterke drank.
Opname van alcohol
Alcohol komt via de maag en de dunne darm in het bloed. Door het bloed verspreid de alcohol zich door je lichaam. Zodra de alcohol de hersenen bereikt merk je dat je onder invloed bent. Alcohol verdooft de hersenen, waardoor men zich anders gaat gedragen dan wanneer men nuchter is.
Als de maag vol is kan dat de opname van alcohol iets vertragen. Het alcoholpromillage in het bloed stijgt dan iets langzamer, waardoor je het effect minder sterk voelt. Een lege maag kan zorgen voor een sneller opname van alcohol en stijging van het alcoholpromillage.
Alcohol komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen. Alcohol verdeelt zich over al het lichaamsvocht. Bij mannen bestaat gemiddeld 60% van het lichaam uit lichaamsvocht, bij vrouwen is dat iets boven 50%. Vrouwen hebben dus sneller een hoger promillage. Daarnaast spelen hormonale invloeden een rol in de mate van dronkenschap.
Sterke drank komt soms harder aan dan zwak alcoholhoudende drank. Zo kunnen gebruikers een shotje harder voelen aankomen dan een glas bier, zelfs wanneer de hoeveelheid alcohol (bijv. bij het gebruik van standaardglazen) exact hetzelfde is. Dit komt omdat bij sterke drank de concentratie alcohol hoger is en dit zorgt voor een meer schokkerig en sneller stijgend promillage in het bloed dan bij zwakalcoholhoudende drank. Omdat je de schommelingen in je promillage ook voelt merk je dat dus veel meer met sterke drank.
Afbraak van alcohol
Bijna alle alcohol wordt afgebroken door je lever. De lever doet hier ongeveer 1 a 1,5 uur per glas over. Tien glazen duren dan tussen de 10 en de 15 uur. Dit betekent dat mensen soms de volgende dag na een avondje uit nog steeds onder invloed zijn van alcohol. Hier moeten mensen ook rekening mee houden indien zij nog deel moeten nemen aan het verkeer.
Tot slot
- Een glas bier levert 110 calorieën op. Het zijn echter calorieën zonder voedingswaarde.
- Alcohol remt de verbranding van vet. Hierdoor word je vetter.
- Alcohol breekt een bepaalde soort ("het slechte") cholesterol af. Daarom kan het gezond zijn voor hart- en bloedvaten. Dit geldt echter alleen voor mannen boven de 50 en vrouwen boven de 40 en alleen bij matig gebruik. Bij meer wordt alcohol schadelijk voor het hart
- wij snappen datje soms wat wil drinken maar let er vooral goed op ! en drink met maten!!!!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb